2021. március 8., hétfő

Mesterek mester feleségei: Ismerjétek meg Enyinginé Deres Andrea, IV. Danos mestert

ISMERJÉTEK MEG A MESTEREK MESTER FELESÉGEIT! MAI MEGKÉRDEZETTÜNK ENYINGINÉ DERES ANDREA IV. DANOS MESTER.

🎙 Kicsit személyesen kezdve a beszélgetést, hogyan és mikor ismerkedtetek meg a férjeddel – Enyingi László VI. Danos mesterrel, a taekwon-do volt-e előbb, vagy a szerelem?

👉 A mi kapcsolatunk elég régóta tart, december 1.-én lesz 30 éve, hogy együtt vagyunk, tiniszerelemnek indult. Már 1 éve, hogy egymás párjai voltunk, amikor Laci megkért, menjek el vele edzésre. Addig alig tudtunk találkozni, mert iskola volt, edzésekre jártunk, hétvégén versenyek voltak, így viszont oda együtt utaztunk, ott is együtt voltunk. Először csak úgy mentem el, hogy majd leülök a padra és csak nézem az edzéseket… Ennek 29 éve, azóta benne vagyunk.

🎙 A megismerkedésetek akkor nem taekwon-dos berkeken belül történt?

Nem, 10 és 12 évesek voltunk, amikor a családjaink révén már ismertük egymást, a szerelem később jött.

🎙 Ahogy a jól ismert mondás tartja: „Minden sikeres férfi mögött egy ugyancsak sikeres nő áll”. Vajon érvényes ez a megállapítás nálatok is a taekwon-doban elért közös szakmai sikerekre, vagy netán az élet más területein elért egyéni sikereiteknek is részese lehetett a párotok?

👉 Mindenképpen. Három gyermekünk van, utána közösen úgy döntöttünk, hogy én itthon maradok, így tudom támogatni a férjemet is meg a gyerekeket is, hogy minél gördülékenyebben menjenek a dolgok. Szerintem ez sikerült is. E mellett az edzéseken edzőként részt vettem, részt veszek, és a klubbal kapcsolatos dolgokat is próbálom össze fogni. Úgy gondolom, hogy muszáj, hogy legyen egy háttértámogatás, de ez oda-vissza érvényes.

🎙 A harcművészetek felépítését egyértelműen meghatározó övfokozati hierarchia mellett a családon belül számít-e valamit az eltérő övfokozat?

👉 Nem. (Hangos nevetés J). Azt szoktam időnként számolgatni, hogy családilag mennyi danunk van már.

🎙 És mennyi?

14, és reméljük, ez majd még bővül.

🎙 A gyerekekről még egy kicsit mesélsz?

👉 Máté már 20 éves lesz, másodéves az Egyetemen, sokáig versenyzett, nagyon sok magyar bajnoki címe van, van Európa-bajnok és világbajnoki helyezése is. Még nem vetette el, hogy későbbiekben felnőttként is versenyezzen, de a bíráskodás, ami igazán érdekli. Nagyon örülünk neki, hogy ahogy kikerült a szárnyaink alól, nem szakadt el a sporttól, a 3. dant is az októberi vizsgán szerezte meg.

Ádám 17 éves, ő még versenyzik, még jó pár évig szeretne. A küzdelem az erőssége. Sok-sok magyar- és nemzetközi bajnoki címmel rendelkezik, szintén van Európa-bajnoki és világbajnoki helyezése is.

Sára 14 éves, ő is rengeteg éremmel rendelkezik magyar és nemzetközi versenyekről. Ő egyértelműen harcosnak született. Reményeink szerint jövőre dan vizsgázik, és utána mehet már EB-re, VB-re is.

Sosem volt kérdés, hogy ők is kipróbálják magukat a taekwon-doban.

🎙 Gondolom az edzőteremben nőttek fel, a ti példátokat látva.

A fiúk születése után és fél év múlva már ott voltam az edzőteremben, és vittem őket magammal babahordozóban, babakocsiban, és ott nézték, hogy mit csinálunk, ebben nőttek fel, így alakult. Erőltetve sosem voltak, Sára például táncolni járt egy darabig, de aki látja a páston Sárát, az egyértelmű, hogy ő oda született.

🎙 Nőként van, amit másként élsz meg a taekwon-doban, máshogy látsz, vagy másképp csinálsz mint a férjed, vagy mint más férfi edzőtársaid?

👉 Szerintem nem más, ugyanúgy egy nő is lehet ebben teljes. És attól még lehet egy nagyon nőies nő. Talán egy kívülálló máshogy gondolja, de én szépnek látom, amikor küzdenek, törnek a lányok – bár biztos más szemmel nézem.

🎙 Mit adott neked a taekwon-do?

👉 Mindent. Ezt nem tudom tovább ragozni, mindent. Nekünk ez az életünk.


🎙 Szokta-e a férjed közösen kitárgyalni veled a taekwon-dos eseményeket, szakmai dolgait, klub-béli vagy szövetségi ügyeit? Kikéri-e és megfogadja-e tanácsaidat a párod?

👉 Igen, ez elképzelhetetlen máshogy, hiszen a mindennapi életünknek része a taekwon-do, nem telik el olyan nap, hogy vagy saját magunk révén, vagy a gyerekek miatt ne foglalkoznánk vele. A tanácsomat nem fogadja meg, azt nem, de azért megbeszélünk mindent.


🎙 Mi volt a legemlékezetesebb taekwon-dos esemény az életedben?

👉 Hű, hát 29 év alatt azért elég sok minden történt. Talán a legszebb, hogy a férjemet láttam ifiként, felnőttként és veteránként is versenyezni, és hogy ott voltam az összes dan vizsgáján egytől hatig.

Ami még nagyon fontos eseménye az életemben, az a tavalyi Európa Bajnokság Szarajevóban, ahol a két fiú egyszerre állhatott a dobogó legfelső fokán. Mindketten tagjai voltak az ifi erőtörő csapatnak, és Európa-bajnoki címet szereztek. Ezt még most is megkönnyezem.

1997 is emlékezetes volt, amikor egy danra vizsgáztam, Laci pedig három danra. Ez az egy közös vizsgánk volt, utána valahogy mindig úgy jött ki a lépés, hogy nem egyszerre vizsgáztunk.

🎙 Zárásként, mit üzensz a felnövekvő generációnak (a lányoknak külön?), szerinted miért érdemes a nőknek is harcművészetre, taekwon-do-ra járni?

👉 Én azt látom, hogy a mai világban mindenképpen kell egy rendszer az ember életébe, mert a fiatalok nagyon rendszertelenül élnek. Nagyon sok az információ, ami éri őket, mindenbe belekapnak, mindent félbe hagynak. Kell egy biztos pont, amihez mindig, minden nap visszatérhetnek. Ha edzésre járnak, tudják, hogy ott kell lenni, mert számítanak rájuk, hogy ők számíthatnak a társaikra, és az edzőre. Kell egy ilyen, mert az nem biztos, hogy úgy fog össze jönni a karrier, vagy a család, ahogy szeretnénk, de a taekwon-do mindig marad a biztos pont.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.