2020. augusztus 16., vasárnap

A Taekwon-doról röviden

A Taekwon-do az egyik legszisztematikusabb, tudományos alapokra épített koreai harcművészet, amely nem csupán a fizikai harci képességeket tanítja.

A Taekwon-do szó jelentése szó szerint:

Tae - lábtechnika vagy rúgás
Kwon - kéztechnika vagy ütés
Do - út, művészet

Együttesen úgy fordíthatnánk le, hogy a "Láb- és kéztechnikai küzdés művészete".

Rúgásokra, ugró rúgásokra, ütésekre, hárításokra épülő jellegzetesen látványos koreai harcmodor, pusztakezes önvédelmi és közelharc rendszer, modern küzdő és versenysport, mozgásművészet. Mindez szerepelhet meghatározásként, de tartalma jóval több ennél. Az igazi taekwon-do az már Harcművészet! Sajátos életforma és viselkedésmód, szigorú nevelési rendszer és filozófia is egyben, mely az edzések során önként vállalt katonai fegyelemmel párosul…

Története egészen az időszámításunk utáni VII. századig, a Hwarang-do különítmény működéséig vezethető vissza. 1946-ra datáljuk a modern taekwon-do új, átfogó rendszerének kitisztulását. Korea japán elnyomás alóli felszabadulása után Choi Hong Hi tábornok, stílusalapító Nagymester nyíltan is elkezdte tanítani módszerét az új köztársasági hadsereg katonáinak. 

A taekwon-dot Magyarországra Harmat László IX. Dan Nagymester hozta el nekünk, aki korábban Svédországban élt, a svéd válogatott tagjaként versenyzett. Choi Hong Hi Nagymester személyes tanítványaként tanult, majd hazaköltözése után 1977-ben nyitotta meg az első edzőtermet Zuglóban. Jelenleg 45 ITF taekwon-do klub működik szerte az országban.



A Taekwon-do tanai:

- Udvariasság
- Becsületesség
- Állhatatosság
- Önuralom
- Rettenthetetlen küzdőszellem

Taekwon-do eskü:

- A Taekwon-do tanításainak mindenkor eleget teszek.
- Tiszteletet adok mesteremnek és valamennyi társamnak.
- Soha nem élek vissza Taekwon-do tudásommal.
- Ha kell, segítek a bajbajutottakon.
- Minden erőmmel a békét építem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.