2021. január 24., vasárnap

A formagyakorlatok háttere: KWANG-GAE Tul

KWANG-GAE (ejtsd: kvan-ge)

A formagyakorlat nevét a Koguryo-dinasztia 19. uralkodójáról, a híres Gwang-Gae-Toh-Wang-ról kapta, kinek uralkodása alatt fénykorát élte Korea.

Gwang-Gae-Toh-Wang Kogugjang király fiaként született Ko Damdok néven 374-ben és 17 évesen követte apját a trónon.

Összefogta a három királyságot, ami Kelet-Ázsia legerősebb államává vált.

Visszafoglalta Korea korábban elvesztett országrészeit, Mandzsúria nagy részét, az orosz Tengermelléki határterület egy részét, és Belső-Mongólia Autonóm Terület egy részét is.

Hódításai miatt posztumusz kapta a Nagy király, Nagy területfoglaló nevet.

Kwang Gae király ismeretlen betegségben hunyt el 413-ban, 39 évesen. Halálakor a Koguryo dinasztia már egy nagy kiterjedésű területet irányított az Amur és a Han folyók között. A trónon legidősebb fia, Jangsu követte, aki 79 évig uralkodott, 98 éves koráig, amely Kelet-Ázsia történelmének leghosszabb uralkodása volt.

A gyakorlat grafikonja a visszafoglalt területek fölrajzi kiterjedését és azok újjáépítését jelképezi. A 39 lépés pedig az i.sz. 391-es évre, az uralkodó trónra lépésének időpontjára utal.

A kiinduló pozíció a Hanul son (=Mennyei kéz) értelmezése:

A legenda szerint Kwang Gae király csata előtt megállt, és kezeit az ég felé emelte, keresztülnézett a kezei által megformált résen, ellenőrizte az időjárási viszonyokat, és átgondolta még egyszer a taktikát, valamint gyors és sikeres csatát kért az istenektől. Amikor az ellenséges seregek feltűntek a láthatáron, a király hirtelen széttárta a kezét, ezzel jelezvén a csata kezdetét.


Lépésszám: 39
Vizsgaanyag: 1. dan, fekete öv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.