2020. október 1., csütörtök

A formagyakorlatok háttere: Yul-Gok Tul

A nagy gondolkodó és tanítómester, a „Korea Konfuciusaként” is emlegetett Yi-l (1536-1584) álneve volt. A gyakorlat 38 lépése utalás Yi-l születési helyére (Gangneung), amely a 38. szélességi fok mentén fekszik, az alaprajz pedig a koreai írásban „tudóst” jelöl.



Yi-l 1536 december 26.-án született, a két legnagyobb koreai konfucionista egyikeként tartják számon (Yi Hwang mellett, akitől Yi-l is tanult). A Yul-Gok álnév jelentése „gesztenye völgy”. Nem csak tudósként ismert, de híres politikusként, és nagy reformerként is számon tartják. 

A legenda szerint 7 éves korára befejezte a konfucionista klasszikusok tanulmányait, 13 éves korára pedig közigazgatási irodalomból is levizsgázott. Anyja halála után 16 évesen Kumgang-san hegyei között elzárva élt, ahol a buddhizmus tanait tanulmányozta. 3 évvel később hagyta el a hegyeket, és további életét a konfucionizmus tanainak szentelte. 

22 évesen megházasodott, majd kitüntetéssel végzett a Yi Hwang által építtetett konfucianista akadémián. Az ekkor megírt értekezését, a Cheondochaek-t, az az a "Könyv az ég útján"-t, irodalmi remekműnek tartanak azóta is. A politikai pályán 40 éves korára már központi szerepet töltött be. 

Célja és meggyőződése az igazságos kormány létrehozása, de erőfeszítéseit hiábavalónak érezte, és 5 évre vissza vonult, a tanításnak és könyvek írásának szentelte életét. 45 évesen tért vissza a politikai életbe, a miniszteri poszt betöltése közben számos írást készített, amelyek rögzítették a kritikus politikai eseményeket és megmutatták az akkoriban számos politikai konfliktus enyhítésére tett erőfeszítéseit. Seonjo király azonban nem támogatta, közömbös maradt ötletei iránt, így Yi I nehezen tudott a pozíciójában semleges maradni. 1583-ban lemondott, és a rá következő évben meghalt. 

Emlékére Szöulban egy belvárosi utcát neveztek el róla, az 5000 won-os korei papírpénz az ő képét ábrázolja. A Taekwon-do az 5. formagyakorlatával tiszteleg előtte. A dél-koreai hadsereg modernizációs programját is róla nevezték el „Yul-Gok projekt”-nek. 

Lépésszám: 38 

Vizsgaanyag: 5. gup, zöld öv kék csík

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.