2020. november 29., vasárnap

A formagyakorlatok háttere: HWA-RANG Tul

HWA-RANG (ejtsd: va-rang) 

Nevét a Silla-dinasztia idején, a VII. század elején alakult fiatal tiszti különítményről, a Hwarang-Do-ról kapta. Korea történetében ez volt az első olyan katonai alakulat, amely a közelharcban használta az akrobatikus elemekre épülő küzdősportot, a Taek Kyont, ami főleg lábtechnikai elemekből állt, ugyanakkor sikeresen alkalmazta a Soo Bak Gi, főként kéztechnikai elemekre épülő stílust is. 

A koreai félsziget három részből állt ekkor, ezek a Silla, Koguryo és Baek-Je királyságok. Silla – ami a legkisebb királyság volt ekkor – sorozatos támadásoknak volt kitéve szomszédai felől. Silla 24. királya, Chin Heung alapította meg a Hwarang-Do különítményt a betolakodók kiűzésére. A Hwarang-do egy fiatal és királyhű tisztek vezette elit alakulat volt, akiket szigorú és tervszerű kemény edzések alatt készítettek fel a harcra. 5 pontos fogadalmuk az erkölcsi nevelés alapja azóta is: 

1. Légy hű hazádhoz és királyodhoz! 

2. Légy engedelmes szüleidhez! 

3. Légy tisztességes barátaidhoz! 

4. Soha ne hátrálj meg a harcban! 

5. Csak az igazságért ölj! 


668-ban elfoglalták Koguryot és Baek-Je-t és sikerült egyesíteniük a három királyságot. 

A 29 lépés utalás arra a 29. gyalogsági hadosztályra, melynek parancsnoka 1953-ben Choi Hong Hi tábornok volt, és ahol a Taekwon-do a kiképzések során elnyerte mai formáját. 

Lépésszám: 29 
Vizsgaanyag: 2. gup, piros öv 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.