2020. szeptember 11., péntek

A formagyakorlatok háttere: Do-San Tul

DO-SAN (ejtsd: tó-zán)

Do-San Ahn Chang-Ho (1876-1938) álneve volt.

Ahn Chang-Ho koreai függetlenségi aktivista és egyike a koreai-amerikai bevándorló közösség első vezetőinek az Amerikai Egyesült Államokban. Később visszatért Koreába, ahol megalapította a leghíresebb japán ellenes szerveződést, a Shinminhoe-t (Új Koreai Közösség), ami Korea japán megszállása ellen harcolt. 1913-ban San Franciscóban megalapította a Fiatal Koreaiak Akadémiáját, valamint 1919-ben alapító tagja volt a Shanghaj székhelyű Koreai Köztársaság Ideiglenes Kormányának. 

Dosan-t japánellenes mozgalmai miatt Koreában több mint ötször letartóztatták a japán imperialisták és börtönbe zárták hazafisága és függetlenségi tevékenységei miatt.

1937-ben a japán hatóságok újra letartóztatták Ahn Chang-Ho-t, de komoly betegségére való tekintettel óvadék ellenében elengedték és a Kyungsung Egyetem kórházába szállították, ahol 1938. március 10-én halt meg. 

Ahn Chang-Ho-t Korea egyik legfontosabb 20. századi erkölcsi és filozófiai vezetőjének tartják. A válságkor közvetlenül a japán megszállás előtt és közben is felhívta a figyelmet a lelki és erkölcsi megújulás fontosságára, és hogy az oktatás kiemelkedő része a függetlenségi harcoknak és biztos alapja egy demokratikus államnak.

A 24 lépés az ő életét jelképezi, melyet teljes egészében a koreai szellemi élet fellendítésének, valamint a nemzeti függetlenségért vívott harcnak szentelt.

Lépésszám: 24

Vizsgaanyag: 7. gup, sárga öv zöld csík

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.