2020. szeptember 3., csütörtök

A formagyakorlatok háttere: A Dan-Gun Tul

A Dan-Gun Tul nevét a legendás Szent Dan-Gun-ról (Dangun/Tangun Wanggeom) kapta, aki a legenda szerint i.e. 2333-ban megalapította Koreát. Dan-Gun-t a „Mennyek unokájá”-nak, a „Medve fiának” is szólították.

Dan-Gun ősi legendája nagyapjával, Hwanin-nal, a "Mennyek Urá" -val kezdődik. Hwanin fia, Hwanung arra vágyott, hogy a földön éljen a völgyek és a hegyek között.

Hwanin megengedte, hogy Hwanung és 3000 követője leereszkedjen a Baekdu-hegyre, ahol Hwanung alapította a Sinsi-t, "Isten városát" (ez ma Kínában, az Észak-Koreai határ mentén áll).

Népének törvényeket és erkölcsi kódexet dolgozott ki, valamint művészeteket, gyógyítást és mezőgazdasági alapokat tanított. A legenda az akupunktúra eredetét is Dan-Gun nevéhez fűzi.

A környékbeli hegyekben élt egy Medve és egy Tigris, akik Hwanunghoz folyamodtak kérésükkel, hogy ők is emberré változhassanak. Hwanung meghallgatta kérésüket és adott nekik 20 gerezd fokhagymát és egy marék feketeürömöt, azzal az utasítással, hogy csak ezt a szent ételt egyék 100 napon keresztül, és maradjanak távol a napfénytől. Barlangba vonultak mind a ketten, de a tigris nem volt eléggé kitartó, és 20 nap után feladta. A medve viszont végig csinálta mindazt, amit Hwanung kért tőle. Kitartásáért jutalmul Hwanung a medvenőt emberré, nővé változtatta.

A nő hálás volt az átváltoztatásért, így ezután hálájának jeléül áldozatokat mutatott be Hwanungnak. Mivel nem volt párja, ezért egy szent nyírfa alatt imádkozott, hogy utódot hozhasson a világra. Hwanungot meghatották a nő imái, és elvette őt feleségül, aki hamarosan fiúgyermeket szült neki, akit Dan-Gun Wanggeom-nak neveztek el.

Dan-Gun erős uralkodóvá cseperedett, és trónra lépése után felépítette Asadal városát, melyet fallal vett körül, majd ott megalapította az első királyságot, Gojoseon-t.

A formagyakorlat a 2. tanuló gyakorlat. Az ütések mind felső szekcióban vannak, ami a hegyeket jelképezi, a hegyek csúcsa felé mutatunk.

Lépésszám: 21

Vizsgaanyag: 8. gup, sárga öv

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.