2021. október 26., kedd

ISMERJÉTEK MEG A MAGYAR ITF TAEKWON-DO KLUBJAIT! - Mai megkérdezettünk Szalay Gábor, VI. Danos mester, a Budapesti Sasok Klub vezetője

🎙 Mióta életed része a taekwon-do, mikor, hol, kivel kezdted? Az edzésvezetési feladatok mellett kipróbáltad-e magad a taekwon-do egyéb területein is, pl. versenyzés, bíráskodás?

➡️1985 szeptemberében kezdtem Kili Anikó IV.danos mesternél a Zuglói Sportegyesület keretein belül. Anikó mester ismertetett meg a TKD alapjaival, a csapat összetartással, a versenyzéssel… Szerelem lett első látásra ezzel a harcművészettel, az évek során ez az egy „sportág” volt, amit komolyan csináltam, pedig rengeteg mindent kipróbáltam… A mai napig azt az érzést szeretném továbbadni tanítványaimnak, amit Anikó mestertől kaptam!

Sajnos egyszerre nem lehet több helyen az ember, így nem lehet egyszerre versenyt rendezni, versenyezni, edzősködni, bíráskodni… azért persze már többször megpróbáltam. Olyan sokrétű, összetett a Taekwon-do, hogy egyszerűen muszáj mindenben részt vennem és élveznem minden pillanatát.

🎙 Mesélnél kicsit a Klubodról, az általad irányított edzésekről, a tagságról, a klubéletről? Mióta vezeted a foglalkozásokat, mire vagy a legbüszkébb?

➡️Mikor elkezdtük a Sasok edzéseit Békássy Csaba és Oláh Imre mesterekkel nagyon fiatalok és nagyon magabiztosak voltunk magunkban. Nagy lelkesedéssel kezdtük, gyorsan fejlődött csapatunk, hamar jöttek a jó eredmények, fokozatok, igazi álomszerű kezdés volt… Ahogy teltek az évek rengeteg tapasztalattal lettünk gazdagabbak, lassítottunk a tempón, változtak a céljaink, módosultak az értékek, amit tanítványainknak szerettünk volna átadni. Az évek során külön utakra lépett a „szárnyas hármas” Imi mestert a munkája sodorta magával, Csabi mester megvalósította saját álmát, klubot alakított. A mai napig remek kapcsolatunk van a Taekwon-do-ban és magánéletben egyaránt. Jelenleg három szakosztállyal működünk, három városban. Kiskunhalason Madarász Attila mester, Pécsett Szűcs Gábor mester, valamint Budapesten az én vezetésemmel zajlanak az edzések. Közös vizsgák, bemutatók és edzőtáborok segítenek a csapat egységesítésében, az összetartás megteremtésében.

Budapesten Kőbányán tartjuk edzéseinket, jelenleg egy hat fős edzői csapat végzi a munkát három csoportban. Dávid Péter, Birtalan B. Beáta és Fülep Szabolcs mesterek vezetik az Újhegyi gyerek csoportot, Rizmayer Norbert, Fehér Tamás, valamint jómagam a központban visszük a gyerek edzéseket. Nagyon hálás vagyok minden mesternek, akik az évek során segítették a csapat fejlődését.

Aktív csapatélet van nálunk, órákat tudnék beszélni az elmúlt 21 év történéseiről… Talán ha ki kell emelni valamit, a versenyünket tenném. Ha a vírus is úgy akarja jövőre a 9. Eagles Cupot rendezzük, ami minden évben próbára tesz minket. A versenyzőket és edzőket a felkészülésben, a szülőket, mestereket a lebonyolításban, engem mindenben… Minden évben megfogadjuk, hogy ez lesz az utolsó, de az idő megszépíti a dolgokat. Minden évben új ötletek jutnak eszünkbe, fejlődünk és a sok munka ellenére nagyon szeretjük!

Büszke vagyok erre a csapatra, akikre mindig számíthatok - legyen Taekwon-do, munka vagy magánélet - segítjük egymást a nehéz időkben! Jó itt lenni, jó itt edzeni…

🎙 Volt-e olyan emlékezetes személyes élmény a saját taekwon-do-s életedben, ami nagy hatással volt rád, és amit szívesen megosztanál?

➡️Rengeteg ilyen élményem volt, hosszú az a 35 év… Számtalan szeminárium, amit igazi ikonikus mesterek, nagymesterek tartottak, több alkalommal is találkoztam alapító Nagymesterünkkel, a tagságimban még aláírását is őrzöm. Hatalmas élmény és megtiszteltetés volt bekerülni a hazai rangidős mesterek közé, akik befogadtak, támogattak, segítették munkámat, amikor Harmat László nagymester bizalmával és barátságával ajándékozott meg. Lehetőségem volt hazánk és a világ legjobbjaival versenyeznem és tanulnom tőlük… Hihetetlen élmények, mérhetetlen hála, hogy részt vehettem ebben…

🎙 Az elmúlt évek-évtizedek során volt-e olyan poénos története, emlékezetes mozzanata a klubodnak, klubtagjaidnak, amit szívesen megosztanál?

➡️Értem a viccet csak nem szeretem 😊

🎙Mit üzennél a sportágat keresőknek, miért válasszák az ITF taekwon-dot?

➡️Ha valaki szeretne egy igazi harcművészetet megtanulni meggyőződésem, hogy az egyik legjobb választás a Taekwon-do. Legyen az lány vagy fiú, kicsi vagy nagy, fiatal vagy öreg megtalálhatja benne a neki tetsző részt, akár versenyző, akár hobbista valaki. Gyermekkorban hihetetlen jó alapokat ad a mozgásokban, idősebb korban fitten és fiatalosan tartja az embert. A kiegyensúlyozottság és a hosszú élet titka…



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.