2021. augusztus 22., vasárnap

A formagyakorlatok háttere: Eui-Am Tul

EUI-AM (ejtsd: ej-ám)

Eui-Am Son Byong Hi, haladó szellemű író és politikus volt, az 1919 márciusi koreai függetlenségi mozgalom vezéralakja.

Ennek a gyakorlatnak a 45 lépése arra utal, hogy 45 éves volt, amikor 1905-ben a konfuciánus vallás Dong Hak („Keleti kultúra”) nevét Chondo Kyo-ra („Égi Vallás”) változtatta. Az alaprajz egyenes vonala ebben a gyakorlatban emléket állít töretlen, megalkuvást nem ismerő életútjának, melyet nemzete boldogulásának rendelt alá.

Miután Japán 1910-ben bekebelezte Koreát, Son Byong-Hi, mint minden koreai, a függetlenségre vágyott. Az elnyomás ezen éveinek eredményeként Son 1918-ban segített felépíteni egy földalatti japánellenes mozgalmat. Ez a mozgalom példátlan együttműködést alakított ki a keresztényekkel és a buddhistákkal, a közös cél elérése érdekében. A Chondo Kyo ragaszkodott ahhoz, hogy a függetlenségi mozgalomnak erőszakmentesnek kell lennie. Készítettek egy Függetlenségi Nyilatkozatot és 33 nemzeti vezetőt választottak ki, köztük Son Byong-Hi-t.

A mozgalom 1919. március 1-jén érte el csúcspontját, amikor a nemrég elhunyt Gojong császár iránti nyilvános gyász idején a szöuli Pagoda parkban nyilvánosan kihirdették a Függetlenségi Nyilatkozatot. Ezt március 1-i mozgalomnak, vagy Samil-mozgalomnak is nevezik. A közvélemény ennek hatására felbolydult, az emberek az utcára vonultak és tüntetésekbe kezdtek a koreai függetlenség mellett. A mozgalom országos szintre emelkedett, de a japán hadsereg brutálisan leverte az alakuló forradalmat. Több mint 7500 koreai halt meg, közel 17 000 megsebesült, és mintegy 47 000-et letartóztattak, köztük Son Byong-Hi-t.

A börtönben Son megbetegedett és végül kiengedték. Betegsége azonban súlyosbodott, és 1922-ben otthonában, Sangchunwon-ban halt meg, közvetlenül a Dongdaemun kapu előtt.

Lépésszám: 45
Vizsgaanyag: 3. dan



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.