2021. február 20., szombat

A formagyakorlatok háttere: PO-EUN Tul

PO-EUN (ejtsd: pö-un)

Az 1400-as évek elején, a Koryo-dinasztia idejének vége felé élt híres költő és hű hazafi, Chong Mong-Chu álneve volt. Hűségesen szolgálta Woo királyt (King U), aki bízott széles ismereteiben és jó ítélőképességében. Chong Japánba és Kínába is ellátogatott, és mint diplomata, képviselte hazáját és királyát. Számos nemzeti projektben vett részt, és egy, a konfucianizmus elméleteinek szentelt intézetet is alapított. A fizika tudományában is úttörő eredményeket ért el.

Híres költeményét, a „Nem szolgálok két urat, feszítsenek meg bár százszor is” című verset minden koreai ismeri.

Yi Sung Gae király (a Yi-dinasztia első királya) sokszor próbálta rávenni Chong Mong-Chut, hogy csatlakozzon hozzá, de Chong elutasította. Erről verset is írt:

„Még ha meghalok, meghalok százszor is,
Még ha csontvázam porrá és hamuvá válik is,
Függetlenül, hogy szellemem ott lesz-e majd velem,
Hűségem az én uram iránt nem változik és töretlen.”

Ez meggyőzte Yit arról, hogy Chongot nem lehet megingatni. 1392. április 4-én Yi öt bérgyilkost küldött a Sonjuk hídhoz, hogy megölje Chongot egy vaskalapáccsal. Chong Mong Chu halálát tekintették a Koryo-dinasztia megdöntésének elindítójaként 1392 júliusában.

A Sonjuk-hidat a koreai emberek a hűség jelképének tekintik. Számos emlékművet szenteltek Chong Mong Chunak. Ilyen a Hama szobor, amely megköveteli, hogy mindenki, aki ott elhalad, szálljon le a lováról.

Lépésszám: 36
Vizsgaanyag: 2. dan

A gyakorlat alaprajza a hazájához és népéhez való odaadó hűségét szimbolizálja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.