2020. december 15., kedd

A formagyakorlatok háttere: CHOONG-MOO Tul

CHOONG-MOO (ejtsd: csung-mu)

Ezt a nevet adományozta az uralkodó Yi Soon-Sin-nek, a Joseon-dinasztia hadmérnök admirálisának. (1545. április 28. - 1598. december 16.)

Yi a japán haditengerészet elleni sorozatos győzelméről vált híressé, az Imjin háború alatt.
Leghíresebb győzelme a myeongnyangi csatában történt, ahol 333 hajó ellen vonult hadba 13 hajóval, és 31 japán hadihajót semmisített meg egyetlen saját hajó elvesztése nélkül.

Ő találta fel 1592-ben az első páncélozott csatahajót (a Kobukson-t), ami a mai tengeralattjárók elődjének tekinthető. 


A Yi által tervezett teknőshajók tizenegy ágyúval voltak felszerelve a hajó mindkét oldalán. A hajó feje sárkány alakú volt, ami füstöt is okádott – így a pszichológiai hadviselés is jelentős szerepet kapott.

Sosem győzték le őt tengeri csatákban, és parancsnoksága alatt egyetlen hajót sem veszített el. Feljegyzések szerint legalább 23 olyan csatát nyert meg, ahol az ellenség volt túlerőben, míg ő ellátmány hiánnyal küzdött.
Yi fegyverlövés okozta sérülésbe halt bele a noryangi tengeri csatában, 1598. december 16-án – ahol utolsó parancsa az volt, hogy ne jelentsék be halálát, hanem folytassák az ütközetet.

A gyakorlat balkezes támadással végződik, hogy így szimbolizálja Yi Soon Sin keserű halálát, amiért a folyamatos katonai felügyelet miatt nem kapott rá esélyt, hogy kimutathassa feltétlen, odaadó hűségét az uralkodó iránt. 

Lépésszám: 30 
Vizsgaanyag: 1. gup, piros öv fekete csík



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.