2020. október 31., szombat

A formagyakorlatok háttere: TOI-GYE Tul

A XI. században élt híres tanítómester, az új-konfucianizmus bölcsének tekintett Yi Hwang írói álneve volt. A gyakorlat 37 lépése Yi Hwang szülőhelyére utal, amely a 37. szélességi fok mentén fekszik, az alaprajz pedig a koreai írás „tudós” szavát adja. 
Yi Hwang (i. sz. 1501-1570) a koreai új-konfucianizmus két legnagyobb gondolkodójának egyike (a másik Yi-l, akinek a Yul-Gok Tul emel emléket). 


23 évesen lépett be a Nemzeti Akadémiába, ahol előzetes vizsgákkal nemzeti tisztviselő lett, de tanulmányait később folytatta, és kiváló minősítéssel tett záró vizsgát, majd helyezkedett el közalkalmazottként a Kormány köreiben. Különböző tisztségei között voltak titkos megbízások is, és részt vett a korrupt kormánytisztviselők tisztogatásában is. Yi Hwang kiábrándult a hatalmi harcokból és a nézeteltérésekből a királyi udvarban Jungjong király uralkodásának későbbi éveiben, és elhagyta a politikai hivatalt. Azonban folyamatosan visszahívták nyugdíjazásából. 48 évesen Danyang, utána pedig Punggi kormányzója lett. A Pungiban töltött napjai alatt újjáépítette és tovább fejlesztette a Ju Se-bung által létrehozott Baekundong Seowon újkonfuciuszi akadémiát. 


1560-ban megalapította a Dosan seodangot, és elmélyült meditációban, tanulmányokban és tanítványainak tanításában. 


Halála után Yi Hwangot posztumusz módon a legmagasabb miniszteri rangra emelték. 
A Toegye név jelentése, melyet hívei adtak neki, „Kikötő”. 


Lépésszám: 37 
Vizsgaanyag: 3. gup, kék öv piros csík



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.