2020. szeptember 26., szombat

A formagyakorlatok háttere: Won-Hyo Tul

Annak a legendás szerzetesnek a neve, aki i.sz. 686-ban, a Silla-dinasztia idején meghonosította a buddhizmust Koreában. 

617-686-ig élt, szerzetesként Buddhizmust, konfucianizmust és taoizmust tanult. Második kísérlete során, hogy Kínába menjen tanulni, a vándorút alatt barátjával éjszakára egy barlangban kerestek menedéket. Éjszaka Won-Hyo arra ébredt, hogy szomjas, és a sötétben megfogott valamit, amit ivótöknek vélt és belekortyolva a friss, hideg víz csillapította szomját. Másnap reggel vette csak észre, hogy nem ivótökből ivott friss vizet, hanem egy koponyából poshadt esővizet. Ekkor döbbent rá, hogy minden az elmében dől el és így megvilágosulva nem utazott tovább Kínába, hanem visszament Sillába. 

Elhagyta szerzetesi életét, de tanácsadóként továbbra is a király fontos bizalmasa maradt, és terjesztette a Buddhizmus tanait. 

Arról vált ismertté, hogy buddhista szerzetesként az utcán táncolt és énekelt. Buddha nem kedvelte az ilyesfajta tevékenységet, de őt mégis elfogadták, mert ez volt az ő "Upaya"-ja, a buddhista tanok szerinti "célja", mellyel az összes emberhez, a szegényekhez is el tudta juttatni a tanokat. 

Mintegy 240 könyvet írt, amiből sajnos csak kevés kötet maradt fent. 

Won-Hyo egyik munkája, a „Sipmun Hwajong-Non” vagy a „Tézis a tíz doktrínák harmonikus megértéséről” című könyve a buddhista szekták egyesítésének kérelme volt. 


Megalapította az első koreai buddhista irányzatot, melynek neve Popszong, jelentése pedig dharma-tudat/természet. Más irányzatokkal ellentétben a Popszong irányzat nem egy meghatározott szent szöveg vagy hagyományos filozófia köré rendeződött, hanem szinkretikus megközelítés volt, mely az akkori különféle gondolatok és irányzatok között akarta az egység érzését megteremteni. 

Won-Hyo feleségül vette az özvegy Kwa hercegnőt, Muyol király lányát. 

A király jóváhagyta ezt a házasságot - annak ellenére, hogy ebben az időben az özvegyeknek tilos volt újra házasodni - mert úgy érezte, hogy e szülők gyermeke rendkívül hasznos lehet a királyság számára. És valóban, a fiú, Sol-Chong lett a Silla-korszak tíz konfuciánusának egyik bölcse. 

Won-Hyo és fia, Sol-Chong fő törekvése, hogy a Buddhizmust elérhetővé tegye az egyszerű nép számára is, amit sikerült megvalósítaniuk. 

Won-Hyo i.sz 686-ban halt meg. 

Lépésszám: 28 
Vizsgaanyag: 6. gup, zöld öv 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.